Když vyrazíte na nákup do některého obchodního domu s potravinami, uvítají vás přeplněné regály plné zboží, z nichž většina se prodává perfektně propracovaným obalem. Oplatky, sušenky, bonbóny, čokolády, želé a další sladkosti, o tom všem vás informuje zejména reklamní tažení na zákazníka, s fotografiemi a kresbami přírody, životní pohody, nebe plného slunce, rozkvetlé alpské louky a dalších podobných motivů na vnější obálce. Jakmile sušenky rozbalíte a obal vyhodíte do koše, máte však v rukách velmi pochybný zdroj živin. Většina cukrovinek vám živiny nedodá, ale naopak vás o mnohé z nich připraví. Bílý cukr je pro tělo doslova pohromou a moudří lidé se mu naopak vyhýbají.
Zásobujte se minerály
Co takhle namísto oplatek a čokolád sáhnout po něčem přirozeném, co nachystala příroda? Kupříkladu pekanové ořechy. Ty jsou obrovskou zásobárnou šesti důležitých minerálních prvků, které potřebujeme k buněčné regeneraci prakticky každý den. Je to vápník, hořčík, draslík, zinek, železo a měď.
Tyto minerály a stopové prvky navzájem spolupracují a vytváří sloučeniny potřebné pro nervovou soustavu, mozek, krevní oběh a imunitní systém i pro správný vývoj svalové tkáně a přeměnu energie z potravy. Pekanové ořechy jsou jejich dobrým zdrojem a chcete-li prospět sami sobě i svým blízkým, zařaďte je do ořechových směsí, nejlépe se sušeným ovocem.
Mlsat můžete i zdravě
Našim cílem není vás odradit od sladké chuti, ta je ostatně člověku přirozená, ale jde o to, z jakého zdroje ji budete čerpat. Mnohem zdravější mlsání je s využitím ovoce, které je navíc velmi lahodné, a v kombinaci s ořechy přináší mnoho pozitivního každému z nás. A schází-li vám inspirace, zkuste to třeba s banánem, kokosem, jahodami, borůvkami či malinami, které doplníte lískovými, makadamovými a pekanovými ořechy, mandlemi či arašídy. Nebojte se experimentovat, nemůžete udělat vážnější chybu a naopak své tělo odměníte tím, po čem nejvíc touží – po skutečné výživě.