Pikantní Eros pista je Maďarskou specialitou


Maďarsko patřilo za socialismu k oblíbeným zemím, které Čechoslováci navštěvovali v hojném počtu. Těch důvodů k takovému počínání bylo víc, za prvé jste tu mohli pořídit v tržnicích s textilem a spotřebním zbožím výrobky dovážené ze zemí kapitalistického bloku, takže vaše odívání nemuselo být závislé na ubohých konfekčních modelech z našich obchodů. Za druhé vám dostatek rekreačního a sportovního vyžití poskytlo největší sladkovodní jezero ve střední Evropě – Balaton a spolu s ním i termální lázně a bazény. A za třetí Maďarsko bylo a stále je zemědělskou velmocí, která se pyšní špičkovými výpěstky, mezi nimiž kraluje maďarská paprika.

Paprika se prodává, stejně jako jiná zelenina a ovoce, ve stáncích trhovců a zároveň se vyváží na export v podobě vynikajícího koření. Maďaři ovšem z papriky vyrábí i uznávaný paprikový krém, který nese název Erös pista. Do krému se přidává kvůli zlepšení chuťových vlastností a ochraně proti bakteriím a plísním určitý podíl soli a dále kyselina citronová, zahušťovadlo a konzervant.

jídlo s paprikou

Kde se uplatní Eros pista

Předně bychom vás měli ujistit, že nejde o sladkou papriku, ale velmi ostrou – pálivou. Maďaři si na taková jídla potrpí a možná, že to má i souvislost s podporou trávení, které může být výrazně oslabeno v horkém letním období. Je známo, že pálivé papriky obsahují kapsaicin, a ten prokrvuje žaludeční sliznici a je skvělou prevencí před žaludečními a dvanáctníkovými vředy.

pohled na Budapest

Erös pistu můžete využít ve studené i teplé kuchyni, i když ta teplá výrazně převažuje. Především se hodí jako kořenící přísada do gulášů, ostrých omáček a pikantních krémů nebo polévek. Dále ji využijete v plněných vejcích, zeleninovém pikantním salátu, ale i ve vegetariánské a veganské kuchyni s fazolemi a se zeleninou. Hodí se i k omáčkám na těstoviny, na pizzu nebo na kukuřičné placky či mexickou tortillu.